Symposium K.N.K. Cynophilia

Symposium K.N.K. Cynophilia

Op zaterdag 1 april viert KNK Cynophilia haar 133e verjaardag en dit vieren we met een
interessant symposium met indrukwekkende sprekers met een baanbrekende wereldprimeur:

Dr. Paul Mandigers, specialist veterinaire neurologie
Dr Paul Mandigers, heeft diverse neurologie projecten, binnen het ECGD, lopen. Een groep betreft epilepsie. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat bij epilepsie niet alleen erfelijke factoren een belangrijke rol spelen tot het tot expressie komen en de behandelbaarheid.
Omgeving, en wellicht als belangrijkste factor de interactie tussen (ras)hond en eigenaar, speelt eveneens een rol. Aan de hand van onderzoek en enkele anekdotes zal Paul het één en ander toelichten. De wetenschappelijke studies zijn recent afgerond en KNK Cynophilia is er trots op dat deze lezing, wereldwijd nog niet eerder gegeven is.
Deze nieuwe informatie stelt beslist niet de erfelijkheid van epilepsie in twijfel, maar het geeft aan dat er de omgeving van invloed kan zijn op het optreden van toevallen. Baanbrekend en revolutionair.

Mw Sieneke Groenman, voorzitter Hondenbescherming 
We kennen allemaal de standaard kennels en pensions. Hokken van tralies, beton op de vloer en een gang in het midden. Bezoek wordt door de honden luidkeels aangekondigd waar vrijwel alle honden aan meedoen. We kunnen vaak niet spreken van een prikkelarme omgeving en het veroorzaakt bij de honden veel stress. Dit werkt negatief op het welzijn van de honden. Studies door het Engelse DogTrust zijn de belangrijkste input voor het innovatiefste hondenopvangcentrum in Europa. En dit honden-opvangcentrum wordt dit jaar geopend in het Twentse Den Ham door de Hondenbescherming.
Mw Sieneke Groenman vertelt er alles over en neemt u mee in de nieuwste inzichten.
Met maar één doel: Het welzijn van de honden te vergroten.

Dr. Hille Fieten, geneticus en specialist interne geneeskunde 
Bij het fokken van honden moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat erfelijke ziekten ontstaan bij de nakomelingen of zich (ongemerkt) kunnen verspreiden in de populatie. Dit kan een uitdaging zijn, omdat erfelijke ziekten zich soms pas op latere leeftijd manifesteren. Nieuwe ontwikkelingen in de DNA-technologie kunnen fokkers ondersteunen bij het voorkomen van erfelijke ziekten.
<span style=”color: #000000; font-size: 12pt;”>In de lezing “Genetisch gezond gefokt” zal Dr. Hille Fieten u meenemen in de genetische oorzaken van erfelijke ziekten en uitleggen hoe met behulp van DNA-technologie een belangrijke stap genomen kan worden in het fokken van gezonde honden.

Waar:
De locatie is de Universiteit voor Diergeneeskunde, Yalelaan 108 te Utrecht (H.J.Jacobgebouw)
Wanneer:
Zaterdag 1 april 2023. Ontvangst vanaf 13.00 uur, aanvang lezingen 13.30 uur. Vanaf 16.15 is de borrel welke tot 17.00 uur zal duren.
Kosten:
25 euro inclusief koffie, thee én de aangeklede borrel die aansluitend georganiseerd wordt. Leden van KNK Cynophilia betalen 20 euro.
Aanmelden:
Via mail: secretaris@cynophilia.nl
Het bedrag kunt u overmaken op rekening: NL17INGB0005442675.

Bericht op hun website: K.N.K. Cynophilia.
Route naar de dierenkliniek (google maps):

SideMenu