Bearded Collie

Bearded Collie

Ras

De Bearded Collie is een slanke, levendige hond met een lange vacht.
Hij is langer dan hoog. Voorkomende kleuren zijn zwart, blauw, bruin en fawn, al dan niet met witte aftekening. Binnen die kleuren kunnen grote tintverschillen bestaan. De neus- en oogkleur harmonieert met de vachtkleur.
De schofthoogte van de Bearded Collie ligt tussen de 50 cm en 55 cm. Het gewicht varieert over het algemeen van 18 kg tot 26 kg.
De Bearded Collie valt onder de rasgroep Herdershonden en Veedrijvers (FCI groep 1).

Karakter

De Bearded Collie is actief, attent, vrolijk, soms uitgelaten, blaft graag en veel, lief, aanhankelijk, leergierig, intelligent met een groot aanpassingsvermogen. Een ideale gezinshond.
Het is een gevoelige hond, en heeft een zachte hand van opvoeden nodig om het open en opgewekte karakter te behouden.
Het leergierige en actieve uit zich ook in het sporten, Bearded Collies zijn over het algemeen goed in diverse sporten, zoals behendigheid, gehoorzaamheid, Flyball, schapen hoeden, etc. Maar wandelen, dat vinden ze allemaal heerlijk, ongeacht het weer.

Gezondheid

De Bearded Collie is over het algemeen een gezonde hond die de leeftijd van 14 jaar kan bereiken.
Om deze gezondheid zo veel mogelijk in stand te houden, houdt de Nederlandse Bearded Collie Club zich ook bezig met de gezondheid van de Bearded Collie. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van onze rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.
Verder worden de onderzoeken naar Elleboogdysplasie en voorkomende oogziektes aangeraden. Er is op dit moment nog geen aanleiding om te vermoeden dat deze ziektes vaker voorkomen, maar daar zullen de vereniging en fokkers alert op moeten blijven.

SideMenu