Gezondheid

Gezondheid

Enquète

U mag van een Bearded Collie verwachten dat deze gezond is. Toch kunnen er afwijkingen in de gezondheid plaastvinden. De rasvereniging; De Nederlandse Bearded Collie Club is bezig met de gezondheid van de Bearded Collie. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen alle rasverenigingen de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en een DNA profiel.

DNA profiel

Vanaf 1 juni 2014 moeten alle FCI erkende rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs hebben. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn. Als de ouderdieren met zekerheid vastgesteld zijn kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.
Meer info via website “houden van honden” van de Raad van Beheer via de volgende link: DNA-afstammingscontrole.

Medisch centrum voor dieren

Hier een aantal links naar artikelen in de kennisbank van medisch centrum voor dieren.
Autoimmuun ziekten:

Testen:

Dysplasie

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor vier veel voorkomende elleboog aandoeningen bij de hond. Als uw hond kreupel gaat lopen op één of beide voorpoten, zou het kunnen dat hij last heeft van elleboog dysplasie (ED).

HD en ED erfelijk?

Artikel van prof. Hazewinkel: Zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie erfelijk?

Uw hond en de seizoenen

Artikelen betreffende het gevaar voor de gezondheid van de hond door het jaar heen want elk seizoen brengt weer zijn eigen gevaren mee.
Jannie heeft ze voor u uitgezocht.

Oogafwijkingen

Jaarlijks ECVO oogonderzoek

Door middel van jaarlijks oogonderzoek bij alle fokdieren, kunnen we in kaart te brengen hoe vaak een bepaalde afwijking binnen de populatie voorkomt, of deze aandoeningen problemen veroorzaken voor de Bearded Collie, en of deze afwijkingen in bepaalde lijnen/families vaker voorkomen dan in andere.

Met deze informatie kan in de toekomst telkens een beter fokbeleid worden geformuleerd, om zo te proberen bepaalde, erfelijk bepaalde, oogafwijkingen eventueel uit de populatie te kunnen bannen.

Voor het oogonderzoek kunt u terecht bij een beperkt aantal dierenartsen in Nederland, die zich gespecialiseerd hebben in ophtalmologie.

Voor in Nederland woonachtige honden geldt dat slechts een beoordeling via het ECVO-formulier, niet ouder dan 12 maanden, geldig is.

Aangeboren oogafwijking MPP

Membrana Pupillaris Persistens is een aangeboren oogafwijking, waarvan over de erfelijkheid nog veel onduidelijkheid bestaat. De internationale organisatie (ECVO) adviseert op dit moment niet te fokken met de zwaardere vormen van deze oogafwijking.

Oogproblemen, algemeen

Artikel “Oogproblemen”, De Klomp dierenartsen.

Titeren en vaccineren

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die hun huisdier minder willen vaccineren en daarom kiezen voor titeren.

Wetenswaardigheden

SideMenu