De gevaren van het voorjaar voor je hond
Tijdens de winter verheugen veel mensen zich op het voorjaar. Het voorjaar heeft heel veel voordelen, het weer wordt mooier en de omgeving veranderd wat het wandelen ook weer extra mooi maakt. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, er vormen zich namelijk ook gevaren in het voorjaar voor je hond. De grootste gevaren voor je hond in deze periode heb ik voor je op een rij gezet.
(Jannie van Binsbergen)
DE BERENKLAUW
De bereklauw is te vinden in onze natuur vanaf Juni tot Oktober. Je kunt de beren klauw herkennen aan de witte bloemschermen en de grote behaarde bladeren. De stengels van de reuzen berenklauw zijn te herkennen aan de rode vlekken. De grote boosdoener is het sap van de bereklauw. Het sap maak de huid gevoelig voor zonlicht. Als je hond in aanraking is gekomen met het sap van de bereklauw merk je meestal na 24 uur de 1e symptomen. De symptomen zijn rode, jeukende vlekken en of blaasjes. Het proces zet zich voort en er kunnen zelfs zwellingen en blaren ontstaan die op brandwonden lijken. Als het sap in de ogen terecht komt kan je hond zelfs blind worden.
Bij het vermoeden van aanraking met de beren klauw kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Wikipedia: Gewone berenklauw, Reuzenberenklauw.
TEKEN
Zodra de temperatuur boven de 8 a 10 graden komt worden de teken actief. De periode dat veel teken actief zijn is dan ook vanaf Maart tot en met Oktober.
De teken zitten meestal bij de oren, nek, kop, oksels, lies en poten. Uiteraard zijn ook andere plekken mogelijk. Het duurt normaal gesproken 24 uur voordat de teek zich vast bijt in de hond tot die tijd kun je de teek eenvoudig verwijderen zonder dat de teek ziektes kan overbrengen. Daarom is je hond dagelijks controleren op teken erg belangrijk, vooral na een wandeling in bosrijke omgevingen.
Als de teek heft toegeslagen kun je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Dit het makkelijkste met een teken tang. Trek de teek er voorzichtig uit zodat je het hel lijf meeneemt. Na het verwijderen van de teek kun je het beste de plek ontsmetten met bv. alcohol.
Wikipedia: Teken.
BLAUWALGEN
De blauwalg kan giftige stoffen afscheiden die voor veel irritatie en misselijkheid kan zorgen. de hond kan in aanraking komen met de blauwalg door van het besmette water te drinken. Ook kan je hond ziek worden door vacht schoon te likken naar het zwemmen met besmet water.
De klachten en symptomen die een hond kan krijgen na aanraking met blauwalg zijn irritaties aan de ogen, oren , huid en slijmvliezen. Ook misselijkheid , koorts en diarree kan ontstaan. Als je het niet vertrouwd neem dan contact op met de dierenarts.
Wikipedia: Blauwalgen.
EIKENPROCESSIERUPS
De (brand)haren zijn 0.2 tot 0,3 mm lang, elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. Je hond hoeft niet direct in aanraking te komen met de rups de brandharen kunnen ook op de hond vallen of zweven door de lucht. Naast dat het problemen kan geven aan de huid kan het ook terecht komen in de luchtwegen en de ogen van de hond.
De periode van de processierups is van Mei tot ongeveer half Augustus.
De symptomen van de brandharen zijn;
Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek van je hond.
De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
Veel jeuk ( kan ook pijn ) Veel speeksel en moeite krijgen met slikken( kwijlen).
Diarree en koorts -Rode ogen en of ontstoken ogen.
Wikipedia: Eikenprocessierups.
GRASAREN
De grasaar kom je vaak tegen in hoog doorgegroeid gras. Er zit een scherpe punt aan waardoor het door de huid van je hond kan prikken. Door de vorm van de gras aar kan deze alleen maar vooruit als die eenmaal in de huid zit en valt dus niet zomaar vanzelf uit. De honden met een langere vacht en lange oren lopen de meeste kans dat de gras aar in hun huid terecht komt. De gras aar kan vervelende ontstekingen en pijn veroorzaken. In feite kan de gras aar overal door de huid heen prikken. Toch zijn er plekken waarbij de gras aar het meeste voorkomt.
De oren: De hond schudt met zijn kop/klappert met de oren.
De hond schuurt zijn oor langs voorwerpen.
De hond heeft pijn bij het krabben.
De Tenen: De grasaren kunnen gemakkelijk tussen de tenen van je hond terecht komen. De hond gaat fanatiek krabben of likken als de grasaren tussen de tenen terecht is gekomen. De hond kan ook mank gaan lopen en je kan soms ook een insteek gaatje in de huid ontdekken. In een vroeg stadium is het ook mogelijk dat je zelf met een pincet de grasaren kunt verwijderen. Wel goed opletten dat er geen weerhaakjes achter blijven. Mocht het niet met de pincet lukken of zit de gras aar er al te ver in. Neem dan contact op met je dierenarts.
VOORJAARS BLOEMEN
Zoals de: Tulpen-Narcissen – Lelies -Hyacinten deze voorjaars bloeiers kunnen maag/darmproblemen veroorzaken.
De Krokus: kan ademhalingsproblemen, nier en lever problemen veroorzaken.
Lelietje-van-dalen: Braken -diarree en buikpijn.