Ik wil een Bearded Collie

Ik wil een Bearded Collie

Of je nu een pup of volwassen hond in huis neemt, in alle gevallen is het van belang je ervan bewust te zijn dat een Bearded Collie in huis betekent dat je daar gemiddeld 13 tot 14 jaar voor moet zorgen. En dat houdt onder andere in dat:

  • je er dagelijks meer of minder lange wandelingen mee moet maken;
  • de pup of volwassen hond opgevoed moet worden en dat betekent gehoorzaamheidstrainingen, die tijd en geld kosten;
  • je regelmatig de vacht moet verzorgen;
  • je na een wandeling meestal je hond zult moeten schoonmaken;
  • je kosten zult moeten maken voor een dierenartsbezoek;
  • je huis nooit meer vlekkeloos schoon is;
  • je tuin niet meer een modeltuin zal zijn;
  • je je vakanties zult moeten aanpassen, of een echt goede vakantieopvang moet regelen.

Maar als je dat eenmaal accepteert, dan is dat ook totaal niet belangrijk, want je zult een geweldige huishond hebben, waar je elke dag weer opnieuw van zult genieten.
Maar uiteraard ga je je goed voorbereiden, en waar let je dan op:

Stamboom

Er zullen wellicht mensen zeggen dat een stamboom niet belangrijk is, omdat ze gewoon een leuke hond willen hebben. Maar het is wel belangrijk te weten dat een stamboom ook betekent dat er gefokt is volgens de voorwaarden van de Raad van Beheer die een aantal eisen stelt aan het verantwoord fokken, en daar valt dus beslist geen broodfok onder.

Fokker

Een fokker die zich aansluit bij een rasvereniging zal naast de eisen die de Raad van Beheer stelt, zich ook moeten conformeren aan de aanvullende eisen die de rasvereniging stelt. Van fokkers die genoemd worden op de website van de rasvereniging kunt u verwachten dat ze zich ten volle inzetten voor het ‘leveren’ van een gezonde hond. En nee, natuurlijk heb je geen garantie dat de pup of volwassen hond later geen gezondheidsklachten zal krijgen, maar deze fokkers zullen proberen de pup een goede start te geven, en daarnaast de nieuwe eigenaar altijd een zo goed mogelijk advies willen geven. Bij een goede fokker kun je ervan op aan dat deze ook na het vertrek van de hond belangstelling blijft tonen.

Wat kost zo’n pup?

Hier kan de Nederlandse Bearded Collie Club niets over zeggen. De prijs die een fokker vraagt, is een zaak van de fokker. En natuurlijk wil je als geïnteresseerde weten wat die leuke pup kost, maar het is eigenlijk belangrijker dat je bij een eerste bezoek een goed gevoel krijgt over de fokker, de pups en de omstandigheden waarin ze opgroeien. Pas daarna, als je dat goede gevoel hebt, en serieus verder wilt praten, komt de prijs ter sprake. En dat kan per fokker variëren.

Waar let je op bij een fokker bij een eerste en volgend bezoek?

  • De moederhond moet aanwezig zijn. Heb je een afspraak gemaakt voor een bezoek en van te voren is niet een geldige en betrouwbare reden gegeven waarom de moederhond niet aanwezig zal zijn, ga dan weg, hoe leuk de daar aanwezige pups ook zijn. Bij twijfel kun je contact opnemen met email:  pupinfo.
  • Verder moet de moederhond en haar pups een schone, lichte en afgescheiden plek hebben, het liefst in de woonkamer.
  • Hoe zien de pups eruit? Gezonde pups zijn vrolijk en speels, hebben ze voldoende ruimte om te spelen en speeltjes om mee te spelen?
  • Hoe reageren de pups? Zeker als ze al een paar weken oud zijn, moeten ze gewend raken aan dagelijkse geluiden, zoals de stofzuiger en muziek. Dat is een belangrijk onderdeel van de socialisatie. En natuurlijk mogen ze schrikken van harde geluiden, maar kort daarop herstellen en vrolijk verder spelen.
  • Zijn ze niet bang voor je en laten ze zich rustig optillen? Pups moeten van begin af aan gewend raken aan mensen en kinderen, en dat kun je dus merken aan de manier waarop ze op jouw vreemde aanwezigheid reageren.

Hoe neem je een besluit?

Misschien heb je van te voren al bedacht of je een teef of een reu wilt, maar de keren dat je op bezoek komt, geven niet een volledig beeld. Die luie hond heeft misschien net wel flink gespeeld en is moe, en die zo actieve hond heeft misschien wel lekker lang geslapen en is nu toe aan een spelletje. De fokker ziet de hond voortdurend en kent het karakter van de pup het beste en zal na een of meer gesprekken ook een beter beeld hebben van welke hond het beste bij je past. En natuurlijk heb je een voorkeur, maar bedenk ook dat een hond een levend wezen is. Het is geen koelkast of auto die je koopt. Het kan dus zo maar zijn dat de fokker vindt dat er voor jou geen geschikte pup bij zit, want een goede fokker doet niet aan ruilhandel (geld ≠ hond), maar zal tot het moment dat de definitieve verkoop is gesloten, de regie in handen houden. En dat geldt ook voor de potentiële koper, heb je na een aantal keren toch niet de klik met fokker en/of pup, dan is het wellicht beter om niet tot koop over te gaan.
Zie ook “Reu of teef?“.

Tot slot

Als je samen met de fokker tot een definitieve keuze en besluit bent gekomen, volgt uiteraard de afhandeling.

  • De pup zal niet eerder dan op de leeftijd van 8 weken (en 15 weken indien het om vertrek naar het buitenland gaat) het huis verlaten.
  • De pup heeft dan een dierenpaspoort waarin staat dat de pup door een dierenarts gecontroleerd en gechipt is, de vereiste entingen heeft of anderszins aantoonbaar beschermd (titerverklaring) is tegen bepaalde ziektes, en ontwormd is.
  • Bespreek samen met de fokker hoe je de eerste dagen met je nieuwe pup moet omgaan: voedselpatroon, verzorging, slaapgewoontes, uitlaten. Stel zoveel mogelijk vragen, maar uiteraard moet je het gevoel hebben dat je ook later met je vragen altijd bij de fokker terecht kan.
  • Bespreek ook hoe eventuele kleine ‘onvolkomenheden’, zoals een navelbreuk, problemen met het gebit, samen afgehandeld wordt.
  • De koopovereenkomst wordt door middel van een contract bepaald. Lees samen met de fokker deze overeenkomst rustig door voordat je tekent.
SideMenu