Herfst

Herfst tips voor uw hond

Bomen kleuren oranje en bladerenvallen op de grond, de herfst is weer in volle gang. Niks is lekkerder dan honden uitlaten uit laten tijdens een heerlijke boswandeling. Maar wist je dat herfstige dagen ook enkele gevaren meebrengen voor je hond!
Wist je bijvoorbeeld dat eikels en kastanjes giftig kunnen zijn voor honden?

Eikels, dennenappels en kastanjes

Ze liggen er weer volop, de eikels, dennenappels en kastanjes. Veel honden vinden het leuk er mee te spelen of eten ze op. Voorkom dit!!! In eikels zit een giftige stof, genaamd looizuur. Dit kan leiden tot buikkrampen en braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes bij doorslikken leiden tot een verstopping in de darmen. Dit kan vaak alleen worden verholpen met een operatie.

Takken

Op een mooie herfstdag in het bos met stokken gooien is een leuk spelletje voor de hond. Helaas kunnen takken splinteren of zelfs in zijn geheel beschadigingen geven in de mond- en keelholte. Dit kan zorgen voor vervelende ontstekingen. Speel dus liever met een veilig alternatief, zoals speciale werpsticks.

Paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen giftig zijn. Voorkomen dus dat u hond deze opeet. Neem contact op met uw dierenarts wanneer uw hond van een paddenstoel gegeten heeft. Maak een foto van de paddenstoel, zodat beoordeeld kan worden om welke soort het gaat. Want er zijn heel wat giftige paddenstoelen.
Meer over giftige paddenstoelen, volg de link: Paddenstoelen.

Teken en vlooien

In de herfst zijn teken nog duidelijk aanwezig, blijf uw hond dus goed controleren na elke wandeling. Ook vlooien kunnen we het hele jaar door zien. En nu de verwarm weer aan gaat , zitten ook vlooien lekker warm in huis. U kunt uw hond preventief behandelen tegen zowel vlooien als teken.

Regen en stromachtig weer

Regenbuien in de herfst komen natuurlijk regelmatig voor. Honden met een dunne vacht of die geschoren zijn kunnen snel afkoelen. U kunt hond dan een speciale (regen) jas aandoen, zodat hij/zij lekker warm en droog blijft. Denk dan ook bijvoorbeeld aan reflectiestrepen zodat jouw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen goed opvalt. Probeer te vermijden dat uw hond uit plassen gaat drinken. Deze kunnen veel bacteriën bevatten, waaronder de veroorzaker van de ziekte van

Happy herfst

Niets mooier dan bergen herfstbladeren! Je kunt die gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen. Doe daarbij alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Je hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden Geen speeltje bij je? Kijk dan eens in je zakken. Daar zit vast wel een voorwerp in, bijvoorbeeld een zakdoek, dat je voor een speurspelletje kan gebruiken. Verstopvariatie. In plaats van laag bij de grond kun je een voorwerp ook iets hoger in de struiken verstoppen, tussen een paar stammetjes klemmen of aan een lage tak hangen. Dat is voor je hond weer een geheel nieuwe uitdaging, want vaak is hij alleen gewend om met zijn neus de grond af te speuren. Leg het voorwerp altijd eerst op een gemakkelijk bereikbare plek in het zicht: de hond mag bij het verstoppen in het begin gewoon toekijken, dat maakt hem gemotiveerd om te gaan zoeken. Daarna kun u het zoekwerk stapje voor stapje moeilijker maken.

Kan je hond in plaats van met zijn voorpoten ook met zijn achterpoten ergens op leren staan? Laat de hond met alle 4 zijn poten op de boomstammen staan en begeleid hem dan iets naar de grond, zodanig dat hij zijn voorpoten op de grond zet, maar met zijn achterpoten op stam blijft. Benoem en beloon wat hij goed doet , en ga voor hem helemaal uit je dak.

Springen over bomen kan er spectaculaire uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft.

SideMenu