Buitenlandse ziekten

Buitenlandse ziekten

Vakantie

De vakantie komt er weer aan. Veel mensen vinden het fijn om tijdens de zomervakantie hun hond mee te nemen. Lekker veel buiten zijn, wandelen, kamperen, zwemmen, ’s avonds laat nog buiten eten met het hele gezin compleet met hond. Veel vakantiegangers vertrekken naar het buitenland vanwege het fijne weer, dat de hond op tijd gevaccineerd moet worden tegen hondsdolheid (Rabiës) en een chip moet hebben, weten de meeste mensen wel. Waarschijnlijk omdat dit verplicht gesteld is, vanuit de EU, om met de hond over de grens te mogen reizen.

Overdragen / infectie ziekten

Hartworm wordt overgedragen op de hond via muggen. Leishmania via zandvliegjes. Ehrllichia en Babesia via teken. Wordt uw hond door zo’n insect geïnfecteerd dan duurt het vaak nog een tijdje voordat er ziekteverschijnselen optreden, van enkele weken tot jaren na de infectie. Er is wel een therapie, maar deze moet snel ingezet worden, want anders wordt de hond ernstig ziek met zelfs kans op sterfte. Voor Leishmania kan een levenslange therapie nodig zijn om de parasiet blijvend te onderdrukken.

Meer informatie over desbetreffende ziekten vindt u op de website van de LICG: https://www.licg.nl/dierenziekten-in-het-buitenland/.

Voorkomen (regio) ziekten

Wat veel mensen niet weten, is dat het zeer belangrijk is om de hond ook preventief te beschermen tegen andere buitenlandse ziekten zoals Hartworm, Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Deze ziekten zijn algemeen aanwezig in grote delen van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en de rest van het Middellandse Zeegebied. Gelukkig kun je vrij gemakkelijk je hond beschermen met de juiste teken werende middelen en ontworming. Doe je dit niet, dan loopt je hond een groot risico. Dit risico is onder andere afhankelijk van de regio waar u op vakantie gaat, en het seizoen waarin u vertrekt. Hoe verder zuidelijker u gaat, hoe meer deze ziekten voorkomen en tussen april en oktober zijn de teken het meest actief.
Het is zeer belangrijk om u hond te beschermen tegen buitenlandse ziekten.

Huisarts

Dus mocht u van plan zijn om uw hond mee te nemen op vakantie, informeer dan tijdig bij uw dierenarts welke producten u het beste kunt gebruiken om uw hond te beschermen tegen deze buitenlandse ziekten. Vermeld dan naar welk(e) land(en) u gaat en hoe lang u daar zult blijven.
Controleer uw hond dagelijks op teken. Verwijder de teek direct.
Zoek ook van tevoren uit waar op uw vakantieadres een dierenarts zit.
Wanneer u na de vakantie het vermoeden heeft dat uw hond ziek is geworden. Neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Jannie van Binsbergen, juni 2022.

SideMenu