Verzorging

Verzorging

Algemeen

De Bearded Collie is een geweldige hond met een lange mooie vacht. Om de vacht in mooie conditie te houden zul je deze goed moeten onderhouden. Afhankelijk van de hond en de vacht zul je dit wekelijks dan wel tweewekelijks moeten doen. Dat kan een uur of langer duren. Naast de vacht te verzorgen bouw je een band met je hond op en kun je de huid controleren.

De Bearded Collie heeft een lange, harde, vlak liggende bovenvacht met een dichte en zachte, wollige ondervacht.

U kunt bij het borstelen ook gebruik maken van een ontklittende of verzorgende lotion.
Beloon je hond bij goed gedrag, want het borstelen komt zijn hele leven terug. En begin er al mee als de hond als pup bij u komt, dan kan uw beardie wennen aan het borstelen.
U kunt ook uw hond naar een trimsalon brengen. Informeer ook of de trimmer ervaring heeft met Bearded Collies en maak uw wensen goed duidelijk. U wilt niet onverwacht een kaalgeschoren beardie terugkrijgen.
Het is fijn als de trimsalon aangesloten is bij een vakvereniging, de ABHB of VVTN.

Nagels

De nagels van je Bearded Collie behoeven wel regelmatig controle en actie. Zeker als je hond veel op een zachte ondergrond loopt, slijten de nagels te weinig en zul je aan de slag moeten. Als de nagels te lang worden, kunnen de nagels splijten of de hond gaat achter op de hak lopen. Dat wil je echt niet. Bij elke borstelbeurt controleren of het nodig is om te knippen. Een nagel is te lang als je geen papiertje onder de nagels door kunt trekken als ze staan.
Voor het knippen is een goede nageltang onontbeerlijk.

Bij lichte nagels is het makkelijk te zien tot hoever je moet knippen, nl. net boven de roze bloedlijn. Als je te ver knipt, zal dat niet alleen pijnlijk zijn, maar het bloedt ook. Dat bloed kun je stelpen met bv. aluin. Maar een nare ervaring met het knippen, betekent ook dat een volgende keer het moeilijker wordt.
Bij donkere nagels is het gezond verstand gebruiken, knip dan alleen een heel kort stukje en dat zul je dan vaker moeten doen. Je kunt ook de nagel vijlen, dat duurt alleen wel veel langer.
En uiteraard beslist niet de vijfde nagel, de zgn. Hubertusklauw, vergeten. Deze slijt niet en kan zonder knipbeurt voor flinke problemen zorgen, in de huid groeien of ergens achter blijven hangen.

Laat de fokker, dierenarts of trimmer je een keer tonen hoe je het beste knipt.

Gebit

Ook bij honden kan tandplak en tandsteen voorkomen en daardoor alle bijkomende problemen, zoals ontstekingen, loszittende tanden en pijn. Het is dus belangrijk om het gebit van je hond regelmatig te controleren en proberen het zo schoon mogelijk te houden. Het kauwen op botten en kauwstaafjes helpt wel enigszins, maar op den duur ontstaat er toch aanslag.
Dat betekent dat je zelf aan de slag moet, wil je niet met enige regelmaat bij de dierenarts zitten vanwege gebitsproblemen.

Dus tanden borstelen! Dat is niet bij iedere hond eenvoudig te doen, maar als je hond daar van jongs af aan aan gewend is, scheelt dat zeker.

Je kunt borstelen met een tandenborstel of een vingerborstel die je bij de dierenspeciaalzaak koopt. Heb je dat niet bij de hand, dan werkt een wondgaasdoekje die je om je vinger wikkelt ook. En speciale tandpasta geschikt voor de hond. Gebruik beslist niet je eigen tandpasta, daar zitten stoffen in die niet geschikt zijn voor een hond en zelfs giftig kunnen zijn. Gewoon droog poetsen is beter dan poetsen met een slechte tandpasta.
Een duo-tandenborstel bevat aan elk eind een andere kop, de brede kop voor de buitenkant, de smalle kop voor de binnenkant. Soms werkt een vingerborstel beter, maar let op, dan zit je met je vinger in de bek van je hond, en als je hond er niet van gediend is, kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

Als tandplak inmiddels tandsteen is geworden, dan moet je met een schraper aan de gang of toch maar naar de dierenarts. En als het echt ernstig is geworden, dan zal er een roesje aan te pas komen. Als zelfs de dierenarts het niet meer met gewone middelen aankan, dan betekent dat trekken of wortelpuntbehandelingen.
En uiteraard probeer je dat te voorkomen.

Oren

Haren die in het oorkanaal zitten, moeten verwijderd worden, want die haren belemmeren een normale oorsmeerwerking en kunnen ontstekingen veroorzaken.

Met je vinger kun je gemakkelijk wat haren eruit plukken. Doe dat uiteraard niet met ‘bossen’ tegelijk. Als het niet makkelijk plukt vanwege de smeer, kun je gebruik maken van oorpoeder. Het is echter niet de bedoeling dat je het oorpoeder ruim in het oor doet, dan krijg je juist problemen. Probeer het eerst met een beetje poeder aan je vingers, en als dat niet werkt dan kun je een klein beetje poeder in de oorschelp doen en dat inwrijven.
Er bestaan ook speciale oortangetjes, waarmee je het haar om de tang draait, waarna het haar loslaat. Maar ga nooit diep de gehooringang in, en pluk nooit te lang achter elkaar. Verder met een vochtig doekje (bv. babydoekjes) de oorschelp schoonmaken is ook prima.

Vind je het toch een beetje eng of moeilijk, vraag dan aan je fokker of trimmer of die het een keer voordoet.

Ruik ook regelmatig aan de oren van je beardie, die moeten gewoon naar ‘hond’ ruiken. En stinken de oren, zijn ze rood en heeft je hond jeuk of pijn, dan uiteraard naar de dierenarts.

Ogen

Net als bij mensen hebben Bearded Collies na een slaapperiode ‘slaap’ in de ooghoeken, een opeenhoping van vet, vuil en stof. Dat moet je verwijderen.
Waar de een dan water gaat koken, dat laat afkoelen en met een nat doekje dan het oog schoonmaakt, doet de ander dat ‘gewoon’ met een schone vinger.
Wie de haren rond de ogen van de Bearded Collie wegknipt, moet extra alert zijn op oogirritaties. De aangroeiende haren kunnen dan makkelijk in het oog raken.

Ogen zijn verder heel gevoelig, en het is beslist niet de bedoeling dat je zelf gaat dokteren als je merkt dat je hond last heeft van ontstekingen of pijn heeft.
Dan neem je contact op met je dierenarts. Gebruik nooit medicijnen die je nog over hebt van een vorig oogprobleem. Die medicijnen zijn bedoeld voor kortdurend gebruik om zo bacteriële besmetting te voorkomen.

Neus

Normaliter is de neus van de hond zacht en licht vochtig.
Op de neus van de hond is een groter oppervlakte bedekt met cellen en zenuwen dan bij mensen. Met deze cellen en zenuwen kunnen ze ruiken. Daarom kunnen ze vele malen beter ruiken dan een mens.

De neus heeft nog een andere functie: ingeademde lucht reinigen. In de neus zit een vochtig slijmvlies. De lucht die de hond inademt gaat langs het slijmvlies en wordt warm, vochtig en tenslotte gereinigd door het slijmvlies. Een slijmvlies geeft dus vocht en omdat honden een groter slijmvlies hebben geeft het ook meer vocht.

Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken.
Daarom hebben honden een natte neus.

Dat betekent echter niet dat een droge neus betekent dat een hond ziek is, vaak heeft een hond een droge neus tijdens het slapen, misschien ligt hij te dicht bij een warmtebron. Dat kan gedurende de dag wel eens wisselen.

Een neus heeft dus geen bijzondere verzorging nodig, maar het is wel verstandig om te controleren of er geen vreemde dingen in de neusingang blijven zitten, bv. grassprieten of opeenhoping van bv. zand als hij of zij weer heerlijk ergens in heeft zitten wroeten.

Voet

Omdat de Bearded Collie ook haar heeft tussen de voetkussentjes, betekent dat ze dus ook makkelijk zand en steentjes meenemen bij het wandelen. Controleer bij een borstelbeurt en na een wandeling op o.a. zand-, modder- en sneeuwklontjes.
Je kunt eventueel ook het overtollige haar tussen de voetkussentjes wat wegknippen.

Gebruik bij knippen altijd een schaar met botte punt.

SideMenu