Reu of teef

Een reu of een teef?

Of u het beste een reu of een teef kunt nemen is een heel persoonlijke keuze. Het is niet mogelijk u een pasklaar antwoord op deze vraag te geven.

Het hebben van een reu heeft zowel voor- als nadelen en hetzelfde geldt voor het hebben van een teef. Als nadeel van een teef kunt u wellicht het twee keer per jaar loops zijn aanmerken en de daarmee gepaard gaande gedragsveranderingen (als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding). Een reu daarentegen kan elk moment “hoteldebotel” raken wanneer er in zijn omgeving een teefje loops is. Castratie is voor zowel reu als teef niet altijd de beste oplossing, omdat dit ongewenste neveneffecten met zich mee kan brengen.

Van reuen wordt vaak gezegd dat ze aanhankelijker maar lastiger op te voeden zijn, van teefjes dat ze minder problemen geven bij de training. Of dat in alle gevallen zo is, valt te betwijfelen. Elke hond is een individu en kan daardoor verschillen van zijn of haar soortgenoten. Niet elk teefje heeft hetzelfde karakter en ook reuen zijn onderling verschillend. Reuen kunnen dominant zijn, maar dit is niet per definitie het geval. Dominante teefjes zijn er net zo goed! De lichaamsgrootte en het gewicht zijn wel aanmerkelijk verschillend bij reu en teef. Wanneer uw hond u de baas is, is dat bij een reu vanwege zijn kracht en volume wat lastiger te hanteren dan bij een teef.

Waar het gedrag van uw toekomstige hond mee valt of staat, is de opvoeding die u geven zal. Elke Bearded Collie, reu of teef, heeft een vriendelijk consequente opvoeding nodig. Het moet duidelijk zijn dat u degene bent die bepaalt wat er gebeurd en niet de hond. Uw hond zal zich er prettig bij voelen wanneer u voor hem of haar “begrijpelijke” (honden)taal spreekt, en voor de hond begrijpelijk gedrag vertoont. Een cursus, gegeven door een ervaren en deskundige instructeur, kan u hierbij helpen. De relatie die u met uw hond opbouwt, zal bepalend zijn voor het plezier dat u samen zult beleven.

SideMenu