Winter
Honden in de winter, waar houd je rekening mee.
In de Hollandse wintermaanden kan het soms behoorlijk koud zijn met een gure noordenwind. De ene mens houdt ervan en de andere niet… net zoals er honden zijn die echt niet staan te springen om naar buiten te gaan in de koude winterdagen. Tijdens de wintermaanden kun je te maken hebben met sneeuw, ijs en ijzige koude wind. Hoe is dat voor je hond en waar kun je rekening mee houden.
Tips:
● Voordat je met de hond uitgaat: Smeer de poten in met een beschermend product, voorbeeld een vettige zalf (poot wax of vaseline). Vaseline is niet giftig voor honden; let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.
● Houd de haartjes tussen de voet kussens kort. Vooral bij langharige honden kan sneeuw zich tussen de voetkussentjes en tenen ophopen tot kleine “ijsbolletjes”. Door de lichaamstemperatuur van de hond zal de sneeuw eerst smelten, maar naar een tijdje kan deze weer terug bevriezen, waardoor de sneeuw samenklontert tot ijsbolletjes. Die kunnen snijden en zijn erg pijnlijk voor je hond.
● Wandel zo weinig mogelijk op plekken waar gestrooid is. Stap dan liever in de sneeuw. Strooizout kan giftig zijn voor je hond. Het kan zelfs levensbedreigende gevolgen hebben voor je hond. Teveel zout is toxisch. Ze kunnen hiervan lusteloos zijn, diarree en braken. Als de hond deze symptomen vertoond zou het kunnen dat hij teveel zout heeft binnen gekregen. Neem dan contact op met je dierenarts. Dus was de poten na het wandelen met lauw water.
● Ook zonder een sneeuwballen gevecht zijn de meeste honden zo gek op sneeuw dat ze regelmatig hier en daar een hapje mee pikken en de sneeuw doorslikken. In kleine hoeveelheden kan dit niet snel kwaad, maar als je hond een echte sneeuw-eter is moet je toch een beetje oppassen . Je hond kan vervelende maag en darmklachten krijgen van sneeuw en hier buikpijn, misselijkheid en diarree aan over houden. Kies er daarom voor om de sneeuwballen in te ruilen voor een echte bal voor je hond.
● Vermijd wandelingen op ijs, zeker met pups, oudere honden en viervoeters met gewrichtsklachten. Wees voorzichtig met bevroren vijvers, sloten, kanalen etc. Een hond kan niet inschatten of het ijs dik genoeg is. Het gevaar kan zijn dat je hond door het ijs zakt. Voor puppy’s en oudere honden met een dunne vacht kunnen last hebben van de kou. Oudere honden kunnen door de kou extra last krijgen van hun gewrichten. Honden met een dunne of geschoren vacht kunnen ook vaak niet zo goed tegen de kou. Voor deze honden geld dat als ze nat zijn geworden ook goed afgedroogd moeten worden.
● Wanneer heeft een hond het koud? Het is belangrijk om te achterhalen of je hond het koud heeft. Welke signalen wijzen erop dat je hond het koud heeft: Rillen – Moeilijker ademhalen- Zwakkere hartslag-keert zich in zichzelf – zoek geen contact- wil niet spelen. De lichaamstemperatuur van de hond ligt normaal tussen de 38 en 39 graden. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37.5 graden zakt en je hond begint afwijkend gedrag te vertonen ,dan moet je direct contact opnemen met een dierenarts.
Alhoewel honden vaak een dikke vacht hebben, moet er wel opgelet worden in de winter. Ook zij lopen risico op onderkoeling.
Nog een laatste tip: